Terminaalitie 9
90400 Oulu
Joulun poikkeusaikataulut:
6.12. Suljettu
23.12. Suljettu
24.-26.12. Suljettu
27.12. Suljettu
1.1.2025 Suljettu
Kesän komeat päivät ovat täydellistä aikaa nauttia ulkoilmasta ja pitää hauskaa ystävien sekä perheesi kanssa. Yksi parhaista tavoista yhdistää liikunta ja hauskanpito on trampoliinilla pomppiminen.
Trampoliiniaktiviteetteja on yllättävän monipuolisesti ja sille voi keksiä lukemattomia leikkejä sekä kilpailuja tuomaan naurua ja positiivista energiaa jokaiseen kesäpäivään. Vain mielikuvituksesi on rajana. Esittelemme nyt 10 parasta trampoliinipeli-ideaa, joilla pääset vauhtiin ja teet kesästäsi ikimuistoisen ja riemukkaan.
Tässä pelissä tarvitaan vain pelaajia ja trampoliini. Pelaajista valitaan yksi kapteeniksi, joka antaa käskyjä muille trampoliinilla oleville pelaajille. Käskyissä pitää olla tarkkana, sillä oikeita käskyjä ovat vain ne, jotka alkavat sanoilla ”kapteeni käskee”. Esimerkiksi kapteeni voi sanoa ”kapteeni käskee pomppikaa”, jolloin kaikkien pitää pomppia, mutta jos kapteeni sanoo ”istukaa”, kaikki istuneet joutuvat pelistä pois. Peliä voi jatkaa kunnes kaikki tippuvat pois pelistä tai kunnes kapteeni käskee vaihtamaan kapteenia. Halutessaan peliä voi vaikeuttaa niin, että pelaajat joutuvat tekemään monta asiaa yhtä aikaa.
Tässä pelissä tarvitaan pelaajia niin, että molemmissa joukkueissa on vähintään kaksi henkilöä. Trampoliinia käytetään pelissä poliisikamarin putkana. Puolet leikkijöistä ryhtyy poliiseiksi ja puolet rosvoiksi. Pelin alussa poliisit ovat kammarilla. Poliisit laittavat silmät kiinni ja laskevat ääneen esim. viiteenkymmeneen, jonka aikana kaikki rosvot menevät piiloon. Laskemisen jälkeen poliisit alkavat etsiä rosvoja. Kiinni jääneet, eli pidätetyt rosvot tuodaan trampoliinille putkaan. Jos joku vapaana olevista rosvoista pääsee salaa kulkemaan kammarilla olevien vankien luo ja ehtii koskettaa jokaista polveen (tai selkään/muuhun yhdessä sovittuun kohtaan), pääsevät kaikki rosvot pakenemaan. Leikkiä jatketaan, kunnes poliisit ovat pidättäneet kaikki rosvot ja tuoneet heidät putkaan. Sen jälkeen vaihdetaan rooleja ja aloitetaan leikki uudestaan.
Tätä yhteistyöpeliä pelatessa leikkiin tarvitaan vain trampoliini ja osallistujat. Pelaajat menevät seisomaan tiiviiseen rinkiin, olka olkaa vasten, ja ojentavat molemmat kädet kohti ringin keskustaan. Sen jälkeen tartutaan toisia sattumanvaraisesti käsistä. Viereisen pelaajan kädestä ei saa ottaa kiinni eikä molemmilla käsillä saa tarttua saman henkilön käsiin. Kun kaikkien käden ovat yhdessä aloitetaan varsinainen tehtävä, eli keskellä muodostuneen solmun avaaminen päästämättä irti toisten pelaajien käsistä. Solmua lähdetään selvittämään pujottelemalla toisten pelaajien yli, ali sekä käsien välistä. Trampoliini tekee tästä erityisen hauskaa, koska tasapainottelu joustavalla pinnalla lisää haastetta peliin.
Trick Shot -kilpailussa pelaajat pääsevät vuorotellen kokeilemaan heitto- tai potkutaitojansa pallon kanssa. Pallona voi käyttää koripalloa, jalkapalloa tai muuta kevyttä palloa. Pelin tarkoituksena on saada tehtyä hieno heitto tai potku koriin tai maaliin. Voi esimerkiksi kokeilla hypätä korkealle, pyörähdellä tai poseerata ilmassa leikkisästi. Trampoliinilla pomppinen avaa hauskoja tapoja tehdä pelistä monipuolista ja vapaata ilmaisua omasta tyylistään. Halutessaan voi valita tuomarin pisteyttämään käytettyä taitoa tai luovuutta. Useamman pelaajan tapauksessa voi jakautua pisteitä kerääviin joukkueisiin, mutta vain yhden kerrallaan tulisi olla tekemässä ‘trick shotteja’. Aikarajan asettaminen auttaa pitämään pelin tempoa yllä, jotta kenenkään ei tarvitse odotella pitkään ennen kuin saa taas vuoronsa tehdä temppuja.
Pelistä hauskemman ja turvallisemman tekee soveltuva kohde heitoille tai potkuille. Aconin trampoliineille suunnitellut koripallotelineet sopivat esimerkiksi niille, jotka haluavat pomppia korkealle, jolloin on helpompi poseerata ennen heittoa tai “trickiä”. Erityisesti Acon X trampoliinille kehitettyä Acon X Jalkapallomaalia käytettäessä voi kehittää jalka-silmä koordinaatiotaan, samalla kun yrittää potkaista pallon maaliin tarkasti tai luovasti.
Peliin tarvitaan tramppa, vähintään kaksi pelaajaa ja esimerkiksi jalkapallo. Pallo voi olla myös ilmapallo, joka antaa pelaajille enemmän aikaa ehtiä syöttöihin, tai vaikkapa hernepussi, jos jatkuvien syöttöjen sijasta pelataankin ottamalla koppeja. Tarkoituksena on estää pallon osuminen trampoliinin pintaan. Leikkijät muodostavat ringin trampoliinilla ja syöttävät palloa pelaajalta toiselle. Pallon voi syöttää heittämällä tai lyömällä sen seuraavalle pelaajalle. Tärkeintä on, että pallo ei koske trampoliinin pintaan. Pallon pudottanut tai toiselle huonon syötön antanut saa itselleen yhden kirjaimen. (Ensimmäisestä virheestä P, toisesta O jne.) Kun on saanut sanan kaikki kirjaimet, tässä tapauksessa P O S S U eli possu, putoaa pelaaja pois pelistä. Viimeiseksi jäänyt pelaaja voittaa.
Peliä voi pelata myös istualtaan, jolloin eritasoisten liikkujien on helpompi osallistua peliin. Pelin voi soveltaa myös yksin pelattavaksi! Pelaaja koettaa pitää yksin pallon ilmassa mahdollisimman kauan, joko syöttämällä pallon ylöspäin tai turvaverkon kautta kimmottaen. Yksin pelatessa voi helposti keskittyä tekemään ennätyksiä ja peli on erityisen haastavaa, sillä pelaaja joutuu liikkumaan ja pomppimaan enemmän kuin muiden kanssa pelatessa.
Tähän peliin tarvitaan vähintään neljä osallistujaa (mitä enemmän, sitä hauskempaa!) ja jonkinlainen pallo. Pallon sijasta voidaan käyttää esimerkiksi pehmolelua tai tyynyä, jolloin pelistä tulee hassumpaa kuin pelkällä pallolla pelatessa. Pelaajat istuvat rinkiin niin, että kaikkien jalat ovat ojennettuina keskelle ja varpaat koskevat toisiaan. Yhden pelaajan syliin asetetaan pallo ja sitä lähdetään kierrättämään ringin ympäri, sylistä toiseen. Jos ja kun pallo tipahtaa pelaajan sylistä matolle, on se nostettava takaisin leikkiin pelkkiä jalkoja käyttäen. Pelistä voi tehdä kilpailun esimerkiksi jakamalla pelaajat kahteen joukkueeseen ja kisaamalla siitä, kumpi joukkue ehtii kierrättämään palloa kaksi kierrosta ringin ympäri nopeiten.
Tämä peli soveltuu hyvin tutustumisleikiksi ja se on parhaimmillaan, kun pelaajia on trampoliinilla ainakin kuusi. Pelaajat istuvat löyhästi piiriin trampoliinille ja yksi pelaajista istuu piirin keskelle rullalle käärityn sanomalehden, eli “kärpäslätkän”, kanssa. Yksi pelaajista aloittaa sanomalla toisen piirissä seisovan pelaajan, eli “kärpäsen”, nimen. Piirin keskellä oleva pelaaja, jolla on kärpäslätkä, yrittää lätkäistä kevyesti lehdellä sitä pelaajaa, jonka nimi on sanottu viimeiseksi. Jos piirin keskellä oleva pelaaja ehtii läpsäistä nimettyä pelaajaa lehdellä, ennen kuin pelaaja ehtii sanomaan toisen pelaajan nimen, hänestä tulee lätkijä ja hän siirtyy piirin keskelle. Jos sen sijaan pelaaja ehtii sanomaan toisen pelaajan nimen ennen läpsäisyä, peli jatkuu, eli keskellä oleva yrittää lätkäistä sitä pelaajaa, jonka nimi on sanottu.
Tähän peliin tarvitaan 5-10 pelaajaa ja silmien peitoksi soveltuva side, esimerkiksi huivi. Leikkijät muodostavat trampoliinilla piirin, jonka keskelle yksi leikkijöistä menee silmät sidottuna. Piiri liikkuu keskellä olevan ympärillä hetken, kunnes sokkona oleva pelaaja huutaa "Stop!". Sitten hän osoittaa jotakuta piirissä ja kysyy "Mitä kissa sanoo?" (tai koira, lammas yms.) Osoitettu pelaaja vastaa ääntelemällä, tässä tapauksessa kuten kissa, sokon kysymykseen. Jos sokko tunnistaa hänet, osat vaihtuvat. Jos sokkona oleva ei tunnista pelaajaa, lähtee piiri uudelle kierrokselle.
Tähän peliin tarvitaan trampoliinin lisäksi vähintään viisi pelaajaa, siteen silmille ja neljä nurkkaa. Pyöreällä trampoliinilla "nurkat" voidaan merkitä esimerkiksi kengillä tai repuilla. Nurkat nimetään sitten joko numeroilla (1,2,3,4) tai, jos käytössä on erivärisiä kenkiä tai reppuja, väreillä (esim. musta, punainen, valkoinen ja sininen nurkka). Tärkeintä on, että jokainen pelaaja muistaa helposti nurkkien nimet. Yksi pelaajista jää arvaajaksi maton keskelle ja muut asettuvat nurkkiin. Keskelle jääneeltä peitetään silmät ja hän ryhtyy laskemaan hitaasti ääneen kymmeneen. Muiden pelaajien tulee kuulla laskeminen selvästi, mutta laskijan on myös tärkeä itse kuulla, mitä hänen ympärillään tapahtuu, joten ei kannata laskea liian kovalla äänellä. Sillä välin, kun keskellä oleva laskee kymmeneen, kaikkien nurkissa olevien täytyy siirtyä johonkin toiseen nurkkaan, kuin missä juuri oli. Kun laskija pääsee kymmeneen, hän sanoo sen nurkan, jossa uskoo korviensa perusteella olevan pelaajia. Kaikki kyseisessä nurkassa olevat pelaajat tippuvat pois pelistä ja siirtyvät pois trampoliinilta. Sen jälkeen keskellä oleva pelaaja laskee uudelleen kymmeneen ja kaikki nurkissa olevat vaihtavat jälleen nurkkia. Tätä jatketaan siihen asti, kunnes kaikki pelaajat on pudotettu pois pelistä tai jäljellä on vain yksi pelaaja.
Tämä trampoliinileikki on sovellettu versio rikkinäisestä puhelimesta. Sanojen sijaan leikissä käytetään liikkeitä. Tähän leikkiin tarvitaan vähintään kolme leikkijää, mutta enemmän on tietenkin aina hauskempaa! Ensin valitaan yksi henkilö, joka päättää 3-5 liikettä. Esim. “pomppaa kerran ja vilkuta samalla, toisella pompulla käänny ympäri ja sen jälkeen tanssi”. Tämän jälkeen aloittaja näyttää liikkeet yhdelle ryhmän jäsenelle muiden pitäessä silmiä kiinni tai selät käännettyinä trampoliinia kohden. Tämä henkilö jatkaa näyttämällä viestin seuraavalla henkilölle jne. ja viimeinen näyttää liikkeet koko porukalle. Tämän jälkeen ensimmäinen näyttää, miten hän teki liikkeet.
Toivottavasti artikkelista löytyi teille sopivia leikkejä ja inspiraatiota mielikuvituksellisiin leikkeihin! Jos kuitenkin kaipaat vielä lisää ideoita, kannattaa kurkata 50 hauskaa ideaa lasten ja nuorten harrastuksille!
Tavallisen hyppimisen ja temppuilun lisäksi kesällä trampoliinilla voi esimerkiksi pelata erilaisia pelejä ystävien kanssa, kuten rikkinäistä pomppupuhelinta tai kapteeni käskee-peliä. Voit järjestää piknikin trampoliinilla perheesi kanssa tai vaikkapa hauskat trampoliinisynttärit! Kesäkuumalla voit asettaa suojan trampoliinin päälle, jotta voit pomppia varjossa.
Voit rakentaa trampoliinin päälle majan tai hankkia Acon-trampoliinillesi sopivan teltan. Aconin trampoliineille voi myös asentaa muita meiltä saatavia lisävarusteita, kuten koripallokorin tai maalin. Erilaisten pelivälineiden, kuten pehmeiden pallojen käyttö ja omien pelien keksiminen voi tuoda trampoliinillesi lisää hauskuutta. Lisäksi trampoliinin voi koristella sekä täyttää esimerkiksi ilmapalloilla ja järjestää juhlat. Voit myös käyttää kannettavaa kaiutinta ja soittaa musiikkia pomppimisen aikana. Osoitteesta https://www.acon.fi/ löydät sinulle ja trampoliinillesi parhaimmat sekä hauskimmat lisäosat!
Yksin trampoliinilla voit harjoitella erilaisia hyppyjä ja temppuja. Voit pelata yksinpelejä, kuten trick shot –kilpailua tai possua itsesi kanssa. Kannattaa myös testata lukea kirjaa, kuunnella musiikkia ja rentoutua trampoliinilla. Kokeile myös pomppia lempimusiikkisi rytmissä. Voit harjoitella uusia temppuja ja hyppyjä tai käyttää trampoliinia pehmeänä alustana venyttelyyn sekä joogaan. Kokeile pomputella pehmeää palloa trampoliinilla ja harjoittele erilaisia temppuja pallon kanssa. Kuvaa itseäsi tekemässä temppuja ja katso, miten voit parantaa taitojasi. Tämä on erittäin hauska ja motivoiva tapa dokumentoida edistymistäsi.
Turvallisuus trampoliinilla on tärkeää, joten käytä trampoliinissasi turvaverkkoa ja pehmustettuja reunoja. Varmista, että trampoliini on tasaisella ja vakaalla alustalla ja käytä trampoliinia vain silloin, kun se on kuiva ja hyvässä kunnossa.
Trampoliinin kunnossapito on tärkeää sen pitkäikäisyyden varmistamiseksi. Tarkista säännöllisesti jouset ja runko mahdollisten vaurioiden varalta. Puhdista trampoliinin hyppymatto sekä suojapehmusteet säännöllisesti ja säilytä trampoliinia suojapeitteen alla silloin, kun sitä ei käytetä, erityisesti talvella. Aconin varaosatakuun avulla voit helposti korvata kaikki vialliset tai kuluneet osat.